Neusspoelen

Neusspoelen met spoelzout reinigt je neus en de bijholten. Hierdoor spoelen vastzittende korsten, slijm en allergenen uit de neus.

Wat is neusspoelen?

Je spoelt je neus wanneer je bijholtes verstopt zitten of ontstoken zijn. Door de oplossing met nasaal spoelzout met hoog volume en onder lichte ‘positieve druk” door je neus te spoelen, reinigt het je neus en worden ook de hoog gelegen neusbijholtes bereikt.

Door via het ene neusgat te spoelen, worden korsten en slijm door het andere neusgat afgevoerd. Je gehele neus wordt op deze manier goed gereinigd. Lees ook de gebruiksaanwijzing in de voorlichtingsfolder over neusspoelen.

Neusspoelen helpt bij:

 • Hooikoorts
 • Verkoudheid
 • (Chronische) bijholteontsteking
 • Dierenallergie (kat, hond, paard)
 • Huisstofmijtallergie
 • Herstel na een neusoperatie

Wat zijn de voordelen?

Het spoelen van de neus kan meerdere voordelen hebben:

 • Overtollig slijm (korsten/pus) wordt afgevoerd.
 • Het slijmvlies wordt snel en efficiënt gereinigd.
 • De kans op infecties is door neusspoelen kleiner, je kunt weer vrijer ademhalen.
 • Medicijnen die in de neus gesprayd of gedruppeld worden hebben op een gereinigd slijmvlies meer effect.

Hoe vaak spoel je je neus?

Je kunt de neusdouche voor onbeperkte periode en meerdere malen per dag gebruiken.

Ons advies:

 • Bij blootstelling aan stof of vervuilde lucht: 1 keer per dag.
 • Preventief bij luchtwegallergie of lichte klachten: 1 tot 2 keer per dag.
 • Bij matige tot ernstige verstopping, korstvorming of infectie: 2 tot 4 keer per dag.

Bekijk hier hoe het werkt

Is neusspoelen pijnlijk?

Je neus spoelen met de juiste zout-wateroplossing doet geen pijn. Je lichaam heeft van nature een zoutgehalte. Water alleen heeft dit zoutgehalte niet, daarom irriteert het je neus om alleen met water te spoelen.

Je neus spoelen kan wel pijnlijk zijn als je niet de juiste of geen zout-wateroplossing gebruikt. Bijvoorbeeld door water te mengen met zout met jodium.

Het gevoel kan wel even wennen zijn of ongemakkelijk aanvoelen. Maar na het neusspoelen zul je merken dat er opluchting is. Ook zal het gevoel in de meeste gevallen wennen.

Verwijdert viezigheid uit de neus

Neusklachten verminderen

Effectief en comfortabel

Ervaringen

Vanaf 2006 ben ik onder behandeling van een KNO-arts vanwege een chronische neusholte ontsteking. Van alles geprobeerd. Niets hielp op de lange termijn. Toen kwam de neusdouche. Dat was fijn!! Het spoelt de holtes schoon. De klachten kwamen helaas steeds terug. Als laatste ben ik gaan spoelen met xylitol, dat was even wennen omdat het minder zacht aanvoelde… het resultaat is ongelofelijk! Ik ben sinds een jaar van mijn ontsteking af! Ik spoel nog dagelijks en de druppels gebruik ik ook nog 1x per dag. Ik hoop dat het bij anderen ook gaat helpen bij chronische neusholteontstekingen!

M.A. de Mik

Ik gebruikte 2-3 flesjes neusspray (xylometazoline) per week voor verstopping en bijholteontstekingen. Nu ben ik op voorschrift van de KNO arts jullie product gaan gebruiken. Ik gebruik geen neusspray meer en heb geen last meer van bijholteontstekingen.

Bert

Ik kreeg deze neusdouche aangeraden van mijn KNO arts en hoewel ik eerst mijn twijfels had, moet ik nu zeggen dat het echt fijn werkt. Ik spoel nu 1x per dag mijn neus in de avond (onder de douche dat vind ik het prettigst) en daarna voelt het zo fijn dat mijn neus “leeg” en schoon is. Ik heb hierdoor minder last van mijn holtes en van mijn allergie. Echt een aanrader dus!

Kim

Vrijer neusademen, lucht! Letterlijk een verademing. Ik raad zowel de neusdouche als het spoelzout aan aan alle cliënten die mondademen, snurken, en (vermoedelijk) postnasal drip hebben om de neus vrij te maken en weer door hun neus te laten ademen

Nicole

Ik spoel mijn neus al een aantal jaren op advies van de allergoloog en heb veel minder last van klachten en ontstekingen.

Jantine

Sinds ik dit op aanraden van de KNO arts gebruik, zijn mijn jarenlange klachten grotendeels verdwenen. Prima product, ik ben heel opgelucht dat de KNO arts mij dit heeft aangeraden.

Patrice

Na het verwijderen van neuspoliepen moest ik neusdouchen.
Op advies van de KNO arts deze xylitol spoelzout gekocht en met goed resultaat, de neus is al aardig beurs en dan met zout spoelen lijkt mij niet z’n pretje met xylitol is dat absoluut niet aan de orde zelfs verfrissend!

Jeroen Vink

Ik gebruik het op advies van mijn KNO-arts. Mijn neus blijft open en ik kan normaal ademhalen.

Joze